Fegyverjavító műhely

Hári Tibor vadászpuskaműves vagyok. Minden kedden, előzetes egyeztetést követően bármelyik más napon megtalálható vagyok a sümegi Lutra vadászboltban.Szolgáltatásaim:
fegyverműves tevékenységek közül
agyazás (új agyfa készítése, illetve javítás és felújítás)
céltávcső szerelés, fegyver belövés
szerkezet javítás
fegyvervésés, díszítő vésések
egyéb munkák
trófea alátétek
egyéb fafaragások

Agyazás
A vadászfegyverek agyazásának az a feladata – túl azon, hogy összeszerelve rögzíti a kapcsolódó szerkezeti részeket és megszabja a fegyver külső formáját, habitusát –, hogy biztosítsa a megfelelő és kényelmes célzást, illetve a pontos találatot. A sokat emlegetett, és szakmai berkekben örökérvényűnek tartott szólás szerint, melyet egyébként Ludwig Krieghoffnak tulajdonítanak: „Die Läufe schießen – der Schaft trifft!, azaz ”A cső lő, de az agyfa talál!”

Különösen igaz ez az állítás a sörétes puskákra, továbbá minden olyan puska használatánál, amikor azzal mozgó vadra kívánunk lőni. Mivel ezekben az esetekben legtöbbször gyors és csak „kapáslövést” adunk le, a megfelelő találati eredmény eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy az agyazás mérete igazodjon a használója felsőtestének méretéhez. A rosszul méretezett agyazás következménye a sorozatos hibázás és eredménytelenség, ami az apróvad vadászatok terítékét nagyban befolyásolhatja.

Ebből kifolyólag én a vadászfegyverek agyazását kizárólag megrendelésre, az ügyfél igényeinek megfelelően, a testméretéhez igazodva, kézzel készítem. Csak úgy, mint az elit szabóságokban az öltönyöket. Mert ugye ruhát sem készítenek anélkül, hogy ne tudnák a vevő méretét.

Az alapanyag, amiből dolgozom legtöbb esetben gőzölt, de mindenképpen megfe-lelően hosszú ideig (5-10 év) levegőn szárított, különböző fajtájú európai (kerti) dió*, illetve amerikai (fekete) dió*. Mindegyik fajtából több minőségi osztályú, összesen közel 300 darabos készlettel rendelkezem. Továbbá, külön kérésre török/kaukázusi diófából is megoldható. Bármilyen kérést teljesítek, ha az fizikailag megvalósítható.

Az agyfa felületkezelése olaj beeresztéssel és olajos-viasz paszta fényezéssel történik. A markolatokon finoman vágott halszálkás recézettel. Természetesen lehetőség van még „halpikkely” és „kosárfonat” díszítésre, illetve különböző díszes szegélyfaragásokra is.

Szerkezet javítás, alkatrészgyártás
Szerkezetjavítások közül elsősorban az alkatrész cseréket kell megemlíteni, amit vagy előre gyártott eredeti, vagy pedig a műhelyben készített elemmel lehet megoldani. Ezen kívül vállalom a már meglévő – első sorban az elsütő-, lakat- és biztosítószerkezetek – átalakítását is, természetesen az észszerűség határain belül, amennyiben az nem megy a biztonság rovására.

Fegyvervésések
Köztudott, hogy a vadászathoz használt eszközök – fegyverek és a kiegészítők – mindig is jelentős értéket képviseltek a tulajdonosaik számára. Nagyon változatos formában és kivitelben készültek. A vadászfegyverek külső megjelenése elsősorban a tulajdonosuk ízlésétől és anyagi lehetőségétől függött. Hosszú időn keresztül hatalmat, rangot és kiváltságot is jelentett. Királyok, fejedelmek és az arisztokrácia különböző tagjai egymással versengve, sőt egymást felülmúlva készíttettek szebbnél szebb puskákat.

A vadászfegyverek díszítésével kapcsolatos nemes hagyomány napjainkban reneszánszát éli. A neves fegyverkészítő manufaktúrák mindegyike kínál már különlegesen díszített vadászfegyver kollekciókat, melyeket szinte kivétel nélkül csak megrendelésre készítenek – tegyük hozzá méregdrágán. A legtöbb esetben ugyanis a nevet és a díszítést kell megfizetni, és nem a fegyver technikai értékét. De az is igaz, hogy a minőségükben nem lehet semmi kifogás.

Tiszában vagyok vele, hogy nagyon sok vadásztársamnak továbbra is csak vágyálom marad a fegyverkatalógusokban látott rengeteg csodálatosan szép puska. De éppen ezért ajánlom magamat, nagyon jó minőségű munkát kínálva, megfizethető áron, alkalmazkodva a hazai vadászok anyagi lehetőségeihez.

Lehetőség van a fegyver fém részeit – elsősorban a zártestet (tokozást), tárlemezt, sátorvasat, illetve az előagy retesztestet megvésni. Továbbá a tulajdonos monogramjával vagy éppen vadportréval díszített nemesfémlemezt beépíteni a markolatvégbe.

Az alkalmazott technikák:
finom vésés
mélyvésés
3D plasztika
bulino

Trófea alátétek
Lehetőség van arra is, hogy elkészítsem trófeája alátétlemezét.